HOME COACHING COMMUNICATIETRAINING TRAININGEN KLANTREACTIES NIEUWS CONTACT

NIEUWS

 

HARENAAR MAAKT PRACHTIGE TV

Haren de krant

Harenaar maakt prachtig TV-programma

Nieuwsfoto Haren de Krant


Harenaar Jan Mik is iedere dinsdagavond te zien op OOG TV. Hij maakt het programma Stadmomenten.

Interviewer die de juiste vragen stelt

Jan Mik (1965) uit Haren is sinds dit voorjaar te zien in een serie opmerkelijke inteviews op Oog TV. Het wekelijkse programma heet ‘Stadsmomenten’ en duurt per aflevering tien minuten. Jan Mik heeft de gave van het perfecte straatinterview. Zonder plan gaat hij met een camera de straat op, spreekt mensen aan en stelt daarbij de vragen die verhalen losmaken. Prachtige portretjes. Zijn troef: de vaardigheid om tijdens de toevallige ontmoeting het ‘mooie verhaal achter mensen’ aan de oppervlakte te krijgen.

Stadsmomenten

Mik stapt een snackbar binnen en treft achter de toonbank een oudere chinese heer en een jeugdig chinees meisje aan. Het blijkt een stel te zijn en Mik gaat op zoek naar het geheim van deze snackbar-relatie. Hij leidt het gesprekje regelrecht naar de vraag die het stel misschien onderling nog niet eens heeft durven uitspreken: is het liefde of iets anders? Spannende tv!

Mik treft op een begraafplaats een vrouw bij het graf van haar kind. Het gesprek gaat over leven na de dood, over het kind en over de vraag of de vrouw het gevoel heeft dat haar kind nog ergens is. ‘Ja’, zegt ze. Dan vraagt Mik of de vrouw eens voor het graf wil gaan staan en iets tegen haar kind wil zeggen. Ze zegt: “Lieve schat, ik hou van je en ik mis je.” Daarna neemt de vrouw Mik mee naar haar huis om o.a. een schilderij te laten zien dat haar dochter maakte. Daarop de tekst: “We meet again in your dreams”. De vrouw vertelt dat haar dochter toen nog niet wist dat ze ziek was. De vrouw is hoofdpersoon van een fraai portretje op tv geworden…

Jan Mik heeft zijn passie en talent voor interviewen ontdekt tijdens het lopen van het Pieterpad vorig jaar. Met zijn camera in de hand ging hij onderweg gesprekjes aan met mensen en hij verwonderde zich over de (soms) totale openhartigheid van mensen. Hij zette het resultaat van deze Pieterpad-gesprekken op een dvd en stuurde die naar omroepen. Als enige zag Oog TV er brood in. Zo ontstond de serie Stadsmomenten (zie www.oogtv.nl ‘stadsmomenten’ om afleveringen te bekijken).

“Ik heb wel een paar voorbeelden van interviewers die ik waardeer”, zegt Jan Mik. “Denk maar aan Joris Linssen van de NCRV op Schiphol, Ischa Meijer, Frenk van der Linden en Paul de Leeuw. Het is de kunst om (figuurlijk gesproken) dichtbij de mensen te gaan staan, als het ware je vragen soepel te vlechten door de toevallige conversatie. Dan openen de mensen zich en komen de verhalen vanzelf.” Als mensen beslist niet op tv willen worden de opnamen niet gebruikt, zegt Jan Mik. Soms bellen ondervraagden hem om te zeggen hoe mooi ze het resultaat vonden.


Coach

Werken als interviewer (eigenlijk is croqiqueur een beter woord) bij Oog TV is een onbetaalde baan. In het dagelijks leven werkt Jan Mik als trainer van mensen die in hun werk loyaler, creatiever en effectiever zouden willen zijn. Daarvoor ontwikkelde hij een eigen opleiding, die bestaat uit drie modules: ik, wij en zij. In de eerste module coacht Jan Mik mensen om de eigen binnenkant te verkennen. In de tweede module wordt gewerkt aan teamgevoel en in de derde module wordt de cursist ingewijd in de wereld van verbale en nonverbale communicatie in contacten met anderen (wie www.mikraak.nl).
“In mijn werk als interviewer heb ik natuurlijk veel aan mijn kennis op het gebied van communicatie”, zegt Mik. “In mijn trainingen laat ik wel een andere kant van mijzelf zien omdat de doelstelling dan anders is.

Maar er zijn beslist ook veel parallellen.”